Gjelder ytringsfriheten bare på papir?

Elektronisk Forpost Norge (EFN) har gitt ut boken "En ulovlig bok?". Innholdet i boken er det samme som befant seg på nettsidene popcorn-time.no før Økokrim beslagla domenet 7.mars 2016 . Formålet er å sette fokus på i hvilken grad ytringfriheten er beskyttet på nettet. For EFN er det kritisk at ytringsfriheten ikke skal ha noen lavere beskyttelse på nettet enn i bokform. EFN mener derfor at det kun finnes to mulige alternativer. Nemlig å forby utgivelsenen av boken, eller å tillate publiseringen av nettstedet. Vi legger derfor til grunn at det siste alternativet er det eneste som gir mening.

- «Boken er et fengslende arbeid i en sjanger vi heldigvis ikke ser så mange utgivelser innen nemlig: 'websider som blir tatt av nettet og utgitt i bokform for å vise hvor tullete politiets rutiner for sensur av nettsider er'. Utgivelsen er i så måte ikke fullstendig unik: I 1995 ble kildekoden til krypteringsprogrammet 'Pretty Good Privacy' utgitt i bokform på papir av forfatteren Phillip Zimmermann etter å ha blitt utsatt for trusler om fengsling dersom han fortsatte å utgi den samme kildekoden via Internettet.», sier EFNs pressekontakt og tidligere leder Bjørn Remseth.


Boken er på 64 sider og er til salgs via Lulu. Enhver får slik mulighet til å gjøre seg opp sin egen mening om teksten i boken bør være ulovlig i Norge. Boken har ukjent forfatter, da ikke en gang Økokrim har lyktes med å finne ut hvem som har skrevet innholdet. Bakgrunnen for utgivelsen er at Økokrim mener at innholdet på nettstedet popcorn-time.no utgjør kriminell medvirkning til brudd på åndsverksloven, og fikk nettstedets DNS-domene beslaglagt. EFN mener derimot at det ikke er kriminell medvirkning å beskrive og skrive nyheter om Popcorn Time-varianter, ikke ulikt at det ikke er kriminell medvirkning å beskrive og skrive nyheter om for eksempel mord, slik både krimforfattere og aviser gjør i dag.

Den lille DNS-registraren IMC AS, som fikk hjemmet sitt raidet av Økokrim 7. mars 2016, samt foreningene EFN og NUUG, har anket både beslag og inndragning, og anken behandles over tre dager i Borgarting lagmannsrett fra og med tirsdag 8. januar kl. 09:00, sal M32.

EFN jobber for digtale rettigheter. Digitale rettigheter er menneskerettigheter anvendt i det digitale rom. Det ligger i kjernen av EFNs formål å arbeide for et åpent internett uten ubegrunnede myndighetsinngrep. I dette tilfellet ser vi nok et eksempel på at forbud og beslagleggelse blir brukt som virkemiddel for stoppe uttrykk som mislikes.

Kontaktpersoner

Daglig Leder: Tom Fredrik Blenning, +47 996 24 544 - Tom.Fredrik@efn.no

Pressekontakt: Bjørn Remseth, +47 479 00 184 - rmz@efn.no

Referanser

https://www.efn.no/

https://www.lulu.com/shop/john-doe/en-ulovlig-bok/paperback/product-23917634.html

https://www.domstol.no/no/Enkelt-domstol/borgarting-lagmannsrett/Nar-gar-rettssaken1/Beramming/