EFN krever frifinnelse og full oppreisning for Jon Johansen

Borgerrettighetsorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN) registrerer at Økokrim, etter to år med etterforskning, har tatt ut tiltale mot Jon Lech Johansen i DVD-saken. Økokrim, ved Inger Marie Sunde, hevder overfor NTB at det er allmenne hensyn som gjør at denne saken krever påtale.

EFN mener påtalemyndigheten i denne saken handler i strid med allmenne hensyn og bidrar til å undergrave og utslette vesentlige forbrukerrettigheter. De lar seg ukritisk styre av interessene og lobbyvirksomheten til amerikansk film- og underholdningsindustri.

Jon Johansen med flere har laget et program (DeCSS) som gjør det mulig å kunne avspille en DVD-plate på datamaskiner som f.eks. har operativsystemet Linux installert. DeCSS omgår dermed den innprogrammerte brukssperren CSS. Det vesentlige i denne saken er at CSS er en avspillingssperre, og ikke en kopisperre. CSS hindrer altså en kunde i å avspille sin lovlig innkjøpte DVD-plate på kundens egen selvvalgte spiller. Slike avspillingssperrer reduserer ikke bare verdien av DVD-plater for kunden, de krenker også kundens rett til selv å bestemme hvor, når og på hva kunden vil spille sine plater.

CSS hindrer forøvrig ikke kopiering av DVD-plater, og kan derfor ikke oppfattes som en beskyttelse mot piratkopiering. Kjernen i saken mot Jon Johansen er at den amerikanske film- og underholdningsindustrien har lobbyet frem lovverk som gjør det ulovlig å omgå alle typer digitale brukssperrer, både avspillings- og kopisperrer. Dermed undergraves og oppheves forbrukernes rett til både å selv velge avspillerutstyr såvel som retten til å fremstille private kopier til eget bruk. Dette er analogt med f.eks. et lovforbud mot å kopiere musikk fra en plate til en kassett for å høre på i bilen eller på hytta, eller for å lage en kassett med selvvalgt musikk.

Dessverre pågår det en svært skadelig og farlig trend der alle typer digitale medier og innhold belegges med brukssperrer (kopi- og avspillingssperrer). Grunnen til at dette skjer er underholdningsindustriens ønsker om økonomisk gevinst ved å tvinge forbrukerne til å (1) kjøpe avspillerutstyr til kunstig høye priser (billigere produkter sperres ute og hindres i å konkurrere om markedet ved hjelp av brukssperrene) og (2) kjøpe mange eksemplarer av samme verk (et eksemplar hjemme, et til å ha i bilen, et til å ha på hytta, et til å ha på mobilen...).

EFN mener at siktelsen mot Jon Lech Johansen er skremmende og forbrukerfiendtlig, da en dom i denne saken vil føre til kriminalisering av vanlige og vesentlige forbrukerrettigheter. En frifinnelse av Jon Johansen vil derimot være en seier for forbrukerne, og et skritt i riktig retning for å gjenreise forbrukernes rettigheter og interesser. Jon Johansen er uskyldig og må frikjennes med full oppreisning.

Kontaktpersoner for denne pressemeldingen:

Bjørn Remseth (leder for EFN)
Epost: rmz@rmz.priv.no
Mobil: 9134 1332

Knut Yrvin (styremedlem)
Epost: knuty@objectware.no
Tel.: 2232 0202