Økonominytt nr. 12/2017
Nyhetsbrev fra finansrådene ved Norges delegasjon til EU
[...]
Høring: Rettferdig skattlegging av digital økonomi
Kommisjonen åpnet 26. oktober en offentlig høring om rettferdig skattlegging av digital økonomi. Det er varslet at Kommisjonen skal legge fram forslag til regelverk i begynnelsen av 2018. I høringen samles det inn innspill fra borgere, virksomheter og organisasjoner til bruk i Kommisjonens arbeid med regelverket. Et mer detaljert spørreskjema er sendt ut til skattemyndighetene i medlemslandene.
Formålet med arbeidet er å utforme felles EU-regler for rettferdig og effektiv skattlegging av digital økonomi. Forslaget skal også støtte opp om offentlige inntekter, gjenopprette like konkurransevilkår for tradisjonell og digital økonomi, støtte opp om vekst og konkurranse-evne i EU, samt være i overensstemmelse med strategien for digitalt indre marked (DSM).
I høringen stilles det bl.a. spørsmål om EU bør vedta en «målrettet, midlertidig løsning» i påvente av en langsiktig løsning for skattlegging av digitale selskaper. Som alternative midlertidige løsninger nevnes å pålegge digitale aktiviteter/transaksjoner omsetningsavgift, kildeskatt, inntektsskatt og transaksjonsskatt. Alternativene for langsiktige, omfattende løsninger som nevnes, er digitalt fast driftssted og overskuddsfordelingsregler inn i CCCTB ev. i et eget direktiv, destinasjonsbasert selskapsskatt, global skattlegging av selskap og fordeling mellom land og hjemstedsbasert skattegrunnlag med bestemmelsesstedenes skattesats.
Høringsfristen er 3. januar 2018.
Kommentar:
EU bidrar aktivt i OECDs arbeid knyttet til digitalisering og skatt. Det er bred enighet blant EUs medlemsland om at en internasjonal løsning er å foretrekke framfor ensidige tiltak eller en løsning på EU-nivå. Kommisjonen er også enig idette, men arbeider likevel med regelverk på EU-nivå.
Flere land er usikre på om OECDs arbeid vil føre fram, og totalt 20 medlemsland støtter et opprinnelig fransk forslag om en utjevningsskatt for lavt beskattede digitale selskaper, dvs. en avgift på brutto omsetning som ifølge forslagsstillerne skal veie opp for noe av det slike selskaper «burde» betalt i ordinær selskapsskatt.
Kommisjonens arbeid med skatt og digitalisert økonomi må ses i lys av den foreslåtte utjevningsskatten og det økende presset fra bl.a. næringsdrivende i tradisjonell økonomi for å jevne ut konkurranseforholdene. EU-landene må avveie ønsket om en global standard for skattlegging av digital økonomi mot faren for at enkelte medlemsland innfører utjevnings-skatter eller andre ensidige tiltak. Kommisjonen mener at ulike løsninger for skattlegging blant medlemslandene vil fragmentere det indre marked og svekke EUs konkurranseevne.
Felles regler på skatteområdet må vedtas enstemmig, og det er derfor svært usikkert om EU vil klare å enes om en løsning raskere enn OECD.
Se også saken på regjeringen.no.