Nytt fra EU-delegasjonen om kommunal- og regionalpolitikk Nr. 06 - 2017

Nyhetsbrev fra kommunal- og regionalråd ved den norske EU-delegasjonen.

[...]

Noen europeiske byprosjekter

Samarbeid om digitale løsninger - London, Lisboa, Milano, Bordeaux, Burgas og Warszawa

I projektet Sharing Cities jobber London, Lisboa og Milano, sammen med Bordeaux, Burgas og Warszawa, i et prosjekt for å identifisere og implementere innovative digitalt løsninger og forretningsmodeller. I første omgang for disse byene, men i en forlengelse av digitale innovasjoner og løsninger som til slutt kan spre seg til kommuner over Europa og hele verden. Sharing cities er et femårsprogram, og er en del av det såkalte Smart Cities ‘Lighthouse’, som ble lansert i januar 2016. Prosjektet pågår fram til 2020 og har blitt tildelt 25 millioner Euro i EU-støtte.

Smart Cities Information System (SCIS) samler prosjektutviklere, byer, institusjoner, industri og eksperter fra hele Europa for å utveksle data, erfaring og know-how og samarbeide om etableringen av smarte byer og et energieffektivt bymiljø. Les mer om SCIS her, og meld deg på nyhetsbrev her.

Alle Smart City and Community-prosjekter finansiert under Horizon2020 finner du her. Fra Norge deltar Stavanger.

[...]

Det er vanskelig å oppsummere når 5 500 deltakere har hatt livlige debatter om fremtidens europeiske by- og regionpolitikk, felles utfordringer og ikke minst vist frem praktiske løsninger som andre kan lære av. Her finner du kortfattede fortellinger og bilder om hva som skjedde på årets EWRC - dag for dag. Det ble kåret vinnere innen kategoriene «smart spesialisering for SMB-er» «tiltak for å nå Europas energi- og klimamål» «Styrking av kvinners posisjon og deltakelse» «Kompetanseheving» og såkalte «CityStars» -- byer som utmerker seg i den digitaliseringsprosessen som alle europeiske byer nå gjennomgår.

Eksempel 1: Bredbåndsplattform: Byer og regioner går sammen med Europakommisjonen for å redusere digitale skillelinjer

Den 12.oktober lanserte EU-kommisjonen og Regionkomiteen (CoR) en felles plattform for å hjelpe høyhastighetsbredbånd nå alle europeiske regioner, inkludert distriktene og tynt befolkede områder der den markedsbaserte utbyggingen går for langsomt. Den nye plattformen skal bidra til utbygging av raskere, og bedre høyhastighetsbredbånd i alle europeiske regioner, og bidra til å fjerne forskjeller som skyldes beliggenhet eller markedssvikt. Emner som ble diskutert omfattet styring, politikk og teknologivalg, regelverk og økonomiske muligheter. I stiftelsesmøtet var det særlig fokus på WiFi4EU Initiative, som har som mål å tilby gratis trådløs tilkobling i det offentlige rom overalt i Europa.

Det var også oppmerksomhet om det enorme potensialet for datainnsamling for lokale og myndigheter og bedrifter på ulike områder. Det gjelder alt fra helse, miljø, matvaresikkerhet, klima og ressurseffektivitet til energi, intelligente transportsystemer og smarte byer og regioner. Les mer her.

Mariya Gabriel, EU-kommissær for digital økonomi og samfunn, sa at "Vi får bare full bredbåndsdekning hvis folk på bakken er fullt involvert. Vi trenger innspill fra regionene for å forstå hva deres virkelige investeringsbehov er. Vi trenger å forstå hvilke hindringer de møter, og hvordan vi, Kommisjonen, kan bidra til å takle dem»

[...]

Se også saken på regjeringen.no.