Evaluering av nærpolitireformen

Pressemelding | Nr: 107 – 2017. Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen fikk i dag en rapport om kultur, holdninger og ledelse i politiet fra Direktoratet for forvaltning og IKT.

Justis- og beredskapsdepartementet har bestilt rapporten som en del av følgeevalueringen av nærpolitireformen og som en oppfølging av Stortingets bestilling om en underveisrapportering om kultur, holdninger og ledelse.

Rapporten understreker at kulturendringer tar tid, men konkluderer med at arbeidet som gjøres er bra og på rett vei, men at det gjenstår å få budskapet ut til alle ansatte.

– Jeg er glad for å få bekreftet fra Difi at politiets arbeid med kultur, holdninger og ledelse støtter opp under nærpolitireformen. Det er viktig å huske at reformen fortsatt er i en tidlig fase. Da er det spesielt gledelig at Difi også støtter politiets planlagte tiltak, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (FrP).

Rapporten sier at politiet har satt ledelse høyt på dagsordenen. Mange er positive til nærmeste leder, og det legges økt vekt på læring og erfaringsutveksling. Blant annet oppfattes den nye arbeidsmåten Politiarbeid på stedet, og nye utviklinger i utstyr og teknologi som positivt. Rapporten viser også at kommunene er fornøyd med samarbeidet med politiet.

Difi anbefaler at tiltakene gjennomføres som planlagt, at politimestrene setter kultur og ledelse på dagsordenen lokalt og at ledere på alle nivåer må ta ansvar for å fremme ønsket kultur. Videre pekes det på fire områder som bør gis særlig oppmerksomhet: Kulturforskjeller internt i de nye politidistriktene, profesjonskamper og -konflikter, utfordringer knyttet til avstandsledelse og spennet mellom den administrative planleggingskulturen på ledelsesnivå og den operative handlingskulturen på førstelinjenivå.

– Rapporten har gitt oss viktig innsikt, og jeg forventer at dette inngår i det videre arbeid med kultur og ledelse i politiet. Vi må gi politiet ro til å ta vare på det gode arbeidet som gjøres, i tillegg til å gjennomføre de planlagte tiltakene, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen.

Les rapporten her

Gå direkte til rapporten.

Utdrag:

[...]

Ansatte har et kontinuerlig behov for læring og faglig oppdatering. Det er besluttet å etablere en felles, digital læringsportal som gjør det mulig for medarbeidere å gjennomføre kurs, sertifiseringer og annen kompetanseutvikling gjennom en nettbasert løsning. Den enkelte leder vil enkelt kunne styre hvilke kurs medarbeidere har og skal ta og ha en samlet oversikt over hva som er gjort. En læringsportal vil bidra til at medarbeidere raskt og effektivt kan ta nettbasert og annen opplæring og oppdatere seg om endringer og nye arbeidsmetoder.

[...]

3.2.2 Politianalysen

Politianalyseutvalget viser til og støtter de grunnleggende og gjennomgående svakhetene som 22. juli-kommisjonen pekte på i sin rapport. Ifølge utvalget er det store variasjoner mht. organisering, oppgaveløsning, prioritering mv. politidistriktene imellom. Det understreker derfor viktigheten av å sikre kompetent og effektiv lokal tilstedeværelse og utvikling av robuste spesialistmiljøer i politiet. Utvalget peker også på at den generelle teknologiforståelsen i etaten er lav og at politiet ikke framstår som en lærende organisasjon.

[...]

4.3.3 Positiv utvikling i teknologi og sentrale systemløsninger

Når det gjelder tilgang til og bruk av IKT er det fortsatt store forskjeller, men vi hører flere si at politiet er på rett vei – selv om det fortsatt er behov for bedring. Systemene er mindre nede og flere har fått tilgang på moderne utstyr som iPhone, iPad i bilene mv., jf. politiarbeid på stedet. Vi opplever at langt færre klager over IKT-løsningene nå enn da vi gjennomførte intervjuer i 2016.

Men vi hører fortsatt om utfordringer. Kompetanse og vilje til å lære og ta i bruk nye systemer og løsninger varierer. Noen ønsker opplæring i bruk av Outlook mens andre klager over systemer og utstyr på steinaldernivå. Det er en utfordring med mange og tungvinte innloggingssystemer for å komme inn på de ulike systemene. Det vises også til dårlig planlegging og samordning, eksemplifisert ved at det ikke er plass til iPaden i de nye tjenestebilene.

[...]

Se også saken på regjeringen.no.