Verktøy for å beskytte seg på nettet!

Blir du satt ut hver gang du ser en reklame som ser ut til å følge deg hvor enn du går på nettet. Ønsker du å bidra til å redusere overvåkningen av deg selv? Her er noen verktøy som gjør det litt vanskeligere å spore deg

EFF verktøy

 

 

Tredjepartsporing - det vil si når annonsører og nettsteder sporer surfeaktiviteten din på Internett uten at du har kontroll eller har gitt dittsamtykke - er en alarmerende utbredt praksis i onlineannonsering. Privacy Badger gir deg tilbake kontroll ved å oppdage og deretter blokkere tredjepartsdomener som ser ut til å spore nettleservanene dine. Selv om Privacy Badger blokkerer mange annonser i praksis, er det mer et personvernverktøy enn en streng annonseblokkering. Privacy Badger oppfordrer annonsører til å behandle brukere respektivt og anonymt i stedet for bransjens status quo for online sporing. Det gjør dette ved å oppheve innholdet fra domener som respekterer retningslinjene våre ikke spore, som sier at det delende nettstedet ikke vil beholde noen opplysninger om brukere som har uttrykt at de ikke vil bli sporet.

 

Selv om du bruker Privacy Badger og andre personvernbeskyttende tillegg, kan du likevel muligens spores gjennom en teknikk som kalles "browser fingerprinting". Panopticlick undersøker hvor unik hver nettleser er - og viser brukerne hvor lett det er for tredjeparter å unikt identifisere nettleserne. En kombinasjon av et brukerverktøy og et større forskningsprosjekt analyserer Panopticlick informasjon om konfigurasjons- og versionsinformasjonen til operativsystemet, nettleseren, plugin-modulene og tilleggene, og sammenligner den med en voksende anonym database med andre fingeravtrykk fra nettleseren. Dette genererer en "unik karakter", som gir deg en ide om hvor lett du kan identifisere deg og din nettleser, kan være på Internett.

Et samarbeid mellom EFF og Tor Prosjektet, HTTPS Everywhere, er en utvidelse for Firefox (både desktop og Android), Chrome og Opera som gjør at nettleseren din bruker HTTPS til å kryptere kommunikasjonen med nettsteder der det er mulig. Noen nettsteder tilbyr inkonsekvent støtte for HTTPS, bruker ukryptert HTTP som standard eller kobling fra sikre HTTPS-sider til ukrypterte HTTP-sider. HTTPS Everywhere løser disse problemene ved å omskrive forespørsler til disse nettstedene til HTTPS, automatisk aktivering av kryptering og HTTPS-beskyttelse som ellers kunne gått med i dragsuget.

 

Hvor HTTPS Everywhere gir brukere på alle nivåer tilgang til et kryptert nett som standard, tilbyr Certbot alle domeneiere og nettstedadministratorer en enkel måte å flytte til HTTPS. Certbot er en klient for Let's Encrypt Certificate Authority (CA) som drives av Internet Security Research Group. CA'er spiller en avgjørende identifiserings- og verifikasjonsrolle i webkrypteringsøkosystemet, og Let's Encrypt er en av verdens største, og har utstedt sertifikater til over 5 millioner unike domener. Certbot distribuerer Let's Encrypt sertifikater med enkle, interaktive instruksjoner basert på din webserver og ditt operativsystem.


Andre

spoofer_thumbnail

Random Agent Spoofer er et tillegg for Firefox-nettleseren. Det hindrer nettleserens fingeravtrykk - samler inn informasjon som gjør det mulig å identifisere deg - ved å la deg automatisk velge tilfeldige nettleserprofiler.
 

cookie_thumbnail

Self-Destructing Cookieser et tillegg som fjerner de generelle informasjonskapslene når de ikke lenger brukes av åpne nettleserfaner. Det oppdager og fjerner også sporingsskapslene så snart de blir oppdaget.
 

sheriff_thumbnail

 

$herifflar deg oppdage differensiell prising i sanntid.

 
Bruker du VPN når du er på nettet? VPN er et virtuelt privat nettverk som gjør det vanskelig å spore deg.Torrentfreak har en god oppsummering av hvem som tilbyr gode løsninger i dag.

logo
Doileak er en tjeneste som sjekker om din VPN lekker informasjon. Doileak benytter også Panopticlick.
 

Mer informasjon

I webserien "Do not Track", produsert av ARTE TV i samarbeid - med Mozilla, kan du finne ut mer om profilering, for eksempel hvor mye data du gir når du "liker" ting på Facebook, og hvordan det påvirker ikke bare deg, men også Dine venner og slektninger. Se den tredje episoden, "Like mining" her:

do_not_track_episode3