Opphavsfeil

EU jobber for tiden med å reformere opphavsretten. EFN ser en rekke problemer som må tas tak i

Utfordringer med opphavsretten i dag

Kaotisk system med unntaksbestemmelser

Dagens direktiv setter opp 21 mulige unntak fra opphavsretten, men det er opp til det enkelte medlem hvordan man ønsker å implementere unntak. Dette innebærer at det finnes over 2 millioner måter å implementere direktivet.

Tilgang for blinde og svaksynte

Blinde og svaksynte har tilgang til mellom 1% og 7% av bøkene som publiseres. Marrakesh-traktaten påbyr nasjoner å gjøre unntak i deres nasjonal lovverk som fordrer tilgang for blinde og svaksynte.

Google og Facbook blir internettpoliti

Istedet for å selv sette grenser for hva som er akseptabelt, forsøker politikere å tvinge de store nettselskapene til å regulere nettet for seg. Når dette også følges opp med trusler om bøter ol. fører dette til at selskapene stort sett velger å ligge trygt på den ene siden av lovverket i stedet for å ta sjanser. Dette vil innebære overdreven sensur.

Forfattere får ikke tilstrekkelig betalt

Vi har en felles interesse i at de som lager åndsverk får betalt slik at de har mulighet til å fortsette med dette. Dette er imidlertid ikke det samme som at det er vår oppgave å beskytte distributører og produsenter sin nåværende forretningsmodell. Teknologisk utvikling tilsier at vi bør tenke nytt rundt hvordan man bør sikre disse rettighetene.

Overdreven beskyttelse dreper kreativitet og adgang til kultur

I dag er et åndsverk beskyttet 70 år etter opphavsmannens død. Det er ubegripelig hvordan dette skal bidra til å øke produksjonen av verk. Istedet medfører dette at en rekke verk nå ikke er tilgjengelige fordi opphavsretten ikke er utløpt, men ingen ser noen økonomisk verdi i å distribuere disse.

Google skatten - Ikke en skatt og Google betaler ikke

I både Tyskland og Spania har man forsøkt å innføre en skatt på nyhetsaggregatorer, slik som Google. Dette var først og fremst myntet på at Google skulle betale fordi de tjente på at aviser produserte innhold. Resultatet har istedet blitt at i Spania har Google lagt ned, mens i Tyskland betaler alle andre enn Google skatten. Etter en spektakulært feilslått satsing forsøker man seg nå på europeisk nivå.

Ikke tillate forskning med "kommersiell" datamining

Forskningsartikler er gjemt bak betalingsmurer. Metastudier basert på bruk av tekstanalyser og datamining er per i dag utfordrende fordi det kan anses som brudd på opphavsretten. Eksempelvis gjorde en forsker en metastudie av 5000 forskningsartikler om E.coli bakterien, men var hindret fra å publisere resultatene av analysen av opphavsrettslige grunner.

Geo-blokkering: Blokkerer adgang til innhold avhengig av din fysiske lokasjon

I et mer og mer integrert marked bestemmes hvilket innhold du har tilgang til av avtaler som reguler hvilket land du kan se det i. Eksempelvis ser vi at NRK har måttet blokkere adgangen til Skam grunnet at platebransjen mener man ikke har tilstrekkelig lisenser for internasjonal distribusjon.

DRM: Begrense lån og utlån av bøker og musikk mm. i digitalt format

DRM er en måte å begrense hva man kan gjøre med verk etter at man har kjøpt dem. Vi så eksempelvis at Microsoft ville hindre deg i å låne ut spill til venner, men måtte snu etter massiv kritikk.

Hva kan jeg gjøre?

Hvis du melder deg inn i EFN jobber vi sammen med vår Europeiske paraplyorganisasjon EDRi for å bedre Norsk og Europeisk opphavsrettslovgivning.

Hvis du er borger av et EU-land, kan du klage til din representant