Feighet fra G7

G7 landene holder denne helgen toppmøte på Sicilia. Istedet for å lage egne regler, ønsker man å overlate til Facebook og andre sosiale medier å sensurere ytringer.

I det siste har vi sett flere eksempler på at politikere i stedet for selv å regulere hva som er lovlige ytringer velger å presse sosiale medier og andre internett selskaper til selv å ta stilling til dette. En konsekvens av slik lovgivning vil uten tvil være at selskapene velger heller å sensurer enn å la ytringer stå. G7 møtets uttalelse er bare den siste i denne rekken.

Vi har tidligere sett at Facebook sensurerer Aftenposten og EU-politikere som får tatt ned videoer av møter i EU-parlamentet. Både EU-politikere og Aftenposten har en stemme de kan nå ut med, men når en vanlig borger får tatt ned sine postinger eller videoer, så har man ikke samme muligheten. Vår oppfordring til politikere er å ha litt ryggrad, si klart i fra hva som er akseptabelt eller ikke akseptabelt, så kan vi ha en offentlig diskusjon om hvor grensen for hva som er tillatt skal være.