Frivillige organisasjoner krever sterkere eksportkontroll av overvåkingsteknologi med klare unntak for sikkerhetsforskning
10. mai sendte EFN sammen med Access Now, Amnesty International, Bahrain Center for Human Rights, Digitale Gesellschaft, Foundation for Information Policy Research, International Federation for Human Rights, Italian Coalition for Civil Liberties and Rights, Liberty, Privacy International, and Reporters Without Borders en felles uttalelse som krever sterke menneskerettighetsgarantier og klare unntak for sikkerhetsforskning når EU oppdatererer sin dobbel-bruk regulering.
De frivillige organisasjonene gleder seg over forslaget fra EU-kommisjonen om å oppdatere kontrollen med eksport av produkter med dobbelt bruk som ble presentert i september 2016, men fremhever behovet for å holde seg til kjernen av saken når forslaget tar turen gjennom Europaparlamentet og senere i trepartsmøter.
"Det eksisterende EU-rammeverket har unnlatt å beskytte utallige aktivister, menneskerettighetsforkjempere, journalister og faste brukere fra den skadelige virkningen av nettovervåkningsteknologi," sa Lucie Krahulcova, fra Access Now. "Kommisjonens innsats for å ta hensyn til virkningen av denne teknologien på ytringsfrihet og privatliv er prisverdig og bør støttes bredt i EU-institusjonene."
Mens organisasjonene applauderer de tiltakene som er tatt for å styrke dagens EU-regime, argumenterer de for at fire viktige komponenter må forbedres dersom reguleringen skal gi en meningsfull innvirkning;
- Menneskerettighetsbeskyttelse må styrkes og ha en endelig innvirkning
- All relevant overvåkningsteknologi må dekkes
- Større åpenhet og rapportering er nødvendig
- Sikkerhetsforskning og sikkerhetsverktøy må beskyttes
Spesielt gir organisasjonene uttrykk for at krypteringselementer skal fjernes fra listen, og at ingen nye elementer skal tilføyes der deres inkludering undergraver sikkerhetsforskning, for eksempel rettsmedisinske verktøy. I uttalelsen hevder de at kryptering er viktig for å støtte sikkerheten til brukere, bedrifter og regjeringer overalt ved å styrke integriteten til kommunikasjon og systemer.
Med økt medieoppmerksomhet har det vært en økende bevissthet om den kontroversielle handel med nettovervåkningsteknologi i og utenfor Europa. Medlem i EU-parlamentet Marietje Schaake har tidligere sagt: "Vi snakker om en veldig grå, gjennomsiktig og mørk industri." Denne påstanden er nylig støttet av den pågående grundige etterforskningen av De Correspondent med tittelen Security for Sale, og Al Jazeera-undersøkelsen Spy Merchants : What is electronic surveillance?Spy Merchants : What is electronic surveillance?
"Det er ingen debatt om nødvendighet her. EU-medlemslandene har et ansvar i henhold til FNs retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter for å lovlegge for å fastslå at bedriftsforetak opererer på en måte som er i samsvar med statens menneskerettighetsforpliktelser, sier Krahulcova.