Samferdselsnytt fra Norges delegasjon til EU Nr. 2 2018 - om bl.a. eCall

Ny utgave av nyhetsbrevet som dekker saker innen transport- og e-kom i EUs organer.

[...]

E-call – automatisk varsling til nødetatene ved ulykker

Fra og med 31. mars skal alle nye personbiler og varebiler som produseres ha utstyr som automatisk varsler nødetatene dersom de krasjer. Det er beregnet at slikt utstyr vil kunne redusere utrykningstiden med omtrent 50 prosent i utkantstrøk og 40 prosent i urbane strøk. Regelverket er basert på bruk av det europeiske nødnummeret 112 og skal fungere på tvers av grensene.

Les Europaparlamentets pressemelding her

[...]

EU-domstolen bekrefter at UberPop er en transporttjeneste

EU-domstolen bekrefter i sin dom i sak C-3120/16 av 10. april at den franske UberPop-tjenesten, en app-tjeneste som setter ikke-profesjonelle sjåfører i kontakt med personer som ønsker transport, ikke er en informasjonssamfunnstjeneste, men en transporttjeneste. Domstolen hadde allerede i desember 2017, den såkalte Uber Spaina-saken, kommet til at UberPop-tjenesten i Spania ikke kunne anses som en informasjonssamfunnstjeneste i direktivets forstand. Etter domstolens syn var UberPop-tjenestene i Spania og Frankrike i alle hovedsak identiske.

Les pressemeldingen fra domstolen her

[...]

Telekommunikasjon

Kommisjonen har vedtatt nye SMP-retningslinjer

Kommisjonen vedtok 27. april nye retningslinjer for markedsanalyse og utpeking av tilbydere med sterk markedsstilling (SMP-retningslinjer). Retningslinjene brukes av de nasjonale tilsynene når de ex ante skal analysere ekom-markedet og ev. utpeke tilbydere med sterk markedsstilling.

Retningslinjene skal bidra til enhetlig anvendelse av rammeverket for elektronisk kommunikasjon.

Les hele dokumentet her.
Les Kommisjonens pressemelding her.


Posttjenester

EUs indre digitale marked – nye regler om pakkelevering vedtatt

Rådet vedtok 12. april den nye forordningen om pakkelevering, etter at Europaparlamentet hadde truffet tilsvarende vedtak i plenum den 13. mars. Etter at forordningen er signert av de to institusjonene og publisert i Official Journal, vil den tre i kraft 20 dager etter publisering.

Forordningen inngår i EUs forsøk på å understøtte vekst i grensekryssende e-handel ved å gjøre det lettere for forbrukere og virksomheter å sammenligne leveringspriser i de ulike medlemslandene. Målet er at økt transparens også skal gi økt konkurranse, og dermed bidra til lavere priser.

Rådets pressemelding finner du her

Høringer

Tekniske standarder for droner og operative krav for flyvninger med droner

Høringsperiode: 13. april - 9. juli

Kommisjonen ønsker synspunkter på fordeler ved bruk av droner og utfordringer som må adresseres på EU-nivå.

Kommisjonens nettside: Public consultation on drones (unmanned aircraft) – technical standards for drones as a product and conditions for drone operations

Se Samferdselsnytt fra Norges delegasjon til EU
Nr. 2 2018 her.