Venstre, valget og DLD

Leserbrev i Ny Tid

Nei til EU utfordret Venstre i Ny Tid, og Venstres nestleder Terje Breivik skrev i Ny Tid 12. april 2013 at partiet har til hensikt å å bruke reservasjonsretten overfor EØS for å stoppe Datalagringsdirektivet. Ny Tid fulgte opp saken ved å invitere en del folk til å kommentere saken:

"Hva mener dere om Venstres ståsted? Er de klare og tydelige nok på at de vil arbeide for å stoppe datalagringsdirektivet, slik dere ser det? Om dere vil skrive et leserinnlegg om temaet setter jeg gjerne av plass i neste utgave."

Jeg var en av de inviterte og sendte inn svaret nedenfor.

Thomas Gramstad
thomas@efn.no

----

VENSTRE, VALGET OG DIREKTIVENE

Av Thomas Gramstad

Ny Tid, 19. april 2013, s. 32-34

Venstre har alltid vært et solid og innsiktsfullt parti mht. ny teknologi i forhold til personvern og digitale borgerrettigheter. Derfor var Venstres positive svar på Nei til EUs utfordring å forvente. Likevel er jeg ikke helt beroliget. Venstre har ikke lovet noe, og det kan de jo strengt tatt heller ikke gjøre, så lenge valgresultatet ikke foreligger. Jo mindre et parti blir i forhold til et annet "samarbeidende" parti, jo mer blir det valset ned. Det er en ond sirkel: Partiet får mindre makt og må kompromisse og oppgi mer av sitt program pga. dårlig valg, deretter mister partiet mer og mer av sitt gode rykte og dermed også enda flere av sine velgere, og så må partiet kompromisse og
oppgi enda mer, osv. Vi har sett det skje med SV. Vi har ingen garanti for at ikke det samme kan skje med Venstre -- altså at Høyre og FrP valser ned Venstre fordi de er så mye større. Venstre har allerede spist én kamel, ved å gå tilbake på at de absolutt ikke ville være med på et regjeringssamarbeid som inkluderer FrP.

Vi kan bare håpe både at Venstres liberale verdier blir stående og dominerende internt, og at ny teknologi, digitale rettigheter og personvern blir viktige saker i valgkampen. Hvis det siste skjer så vil flere andre små partier også tjene på det. For det er jo slik at Arbeiderpartiet spesielt, men også Høyre er de to dårligste partiene på dette saksområdet. Mens flere av de små partiene er langt fremme og har mange flinke folk på dette området.

I Norge har vi riktignok sperregrense på 4 % -- dette maktarrogante privilegie-påfunnet som store partier har funnet på for å hindre konkurranse fra nye og små partier. Mye vil ha mer, og store partier har altså greid å lovfeste stemmeran fra små partier. Ville det ikke egentlig ha vært mer sosialdemokratisk av Arbeiderpartiet å heller gå inn for en "stemmeskatt" på store partier, altså en overføring av en viss prosent stemmer til de små?

Jeg håper virkelig at mange av de små partiene vil gjøre et brakvalg til høsten. Da kan vi kvitte oss med DLD. Og kanskje knerte sperregrensen i samme slengen.

Og kanskje vi til og med kunne få opphevet EØS-avtalen -- dette politisk-økonomiske monsteret som gir oss alle ulempene ved et EU-medlemskap (uten å være medlem), og ingen av fordelene ved bilaterale avtaler (men er like bindende som dem), og ingen av fordelene ved ikke å være medlem. EØS-avtalen gjør at vi hverken er med i eller utenfor EU, vi er bare klemt mellom barken og veden og får ulempene fra begge alternativene uten å få fordelene fra
noen av dem. Godt valg!

Thomas Gramstad er leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN).

----

http://efn.no/venstre-dld-nytid2013.txt